WORLDSKILLS CROATIA 2019.

Objavio/la Natalija Šnidarić, Pon, 15/04/2019 - 11:13

Škola za medicinske sestre Mlinarska bila je u ulozi škole domaćina na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019. u disciplini Zdravstvena njega, a koje se odvijalo u periodu od 26. do 29. ožujka 2019. u prostoru Zagrebačkog Velesajma.

Državno natjecanje odvijalo se tijekom tri uzastopna dana u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prema novom, europski propisanom modelu natjecanja. U svakoj disciplini odvijale su se paralelno dvije aktivnosti: natjecateljska i aktivnost Isprobaj vještinu.

U disciplini Zdravstvena njega u natjecateljskom dijelu pristupilo je 12 učenika kandidata: iz Škole za medicinske sestre Vinogradska učenica Magdalena Kos, a mentorica je bila Miroslava Kičić, iz Medicinske škole Pula učenica Monika Prgonjić, a mentorica je bila Sanja Benazić-Kliba, iz Škole za medicinske sestre Mlinarska natjecala se učenica Petra Kovačević, a mentorica je bila Daniela Paškov, iz Medicinske škole Šibenik učenica Sara Erceg, a mentorica je bila Silvija Petković, iz Zdravstvene škole Split natjecao se učenik Ante Velić, a mentorica je bila Božena Zorica, iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar učenica Josipa Gregov, a mentorica je bila Ivana Lapčić, iz Medicinske škole Osijek učenica Ana Pejin, a mentorica je bila Ljiljana Grdić, iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod učenica Mihaela Uremović, a mentorica je bila Jasna Karlović, iz Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrija Štampar Vinkovci učenik Ivan Perković, a mentor je bio Dražen Enderli, iz Srednje škole Bedekovčina učenica Monika Kranjčec, a mentorica je bila Nikolina Horvat, iz Medicinske škole Varaždin učenik Martin Petrić, a mentorica je bila Patricija Jakopović te iz Srednje škole Čakovec natjecala se učenica Ivona Turk, a mentorica je bila Valentina Fabić.

U srijedu, 27. ožujka 2019. održavao se prvi dan natjecanja. Natjecanje je započelo u 9.00 sati, a završilo u 17.55 sati. Organizacijsko povjerenstvo cijelo je vrijeme osiguravalo, kako natjecateljima tako i članovima Prosudbenog povjerenstva nesmetano odvijanje zadatka. U istom se periodu paralelno odvijala i aktivnost Isprobaj vještinu, za koju je Škola za medicinske sestre Mlinarska kao škola domaćin pripremila u suradnji s Hrvatskom kućom srca, a naši učenici volonteri demonstrirali su postupke u stanjima neposredne životne ugroženosti: utvrđivanje stanja svijesti, disanja i rada srca, postupak kod nesvjesnog stanja, osnovno održavanje života te postupak kod gušenja. Iznimno nam je drago što je vrlo velik broj posjetitelja osnovnoškolaca i drugih zainteresiranih sudjelovao u demonstraciji i simulaciji navedenih vještina. 

Drugi dan, u četvrtak, 29. ožujka 2019. od 9.00 do 13.00 sati također su se istovremeno odvijali natjecateljski dio te aktivnost Isprobaj vještinu. Isti dan održano je svečano zatvaranje na kojem su sudjelovali natjecatelji i njihovi mentori te predstavnici Organizacijskog i Prosudbenog povjerenstva.

Čestitamo svim kandidatima na ostvarenim rezultatima, posebno natjecateljima koji su svojim bodovima osvojili prva tri mjesta u disciplini Zdravstvena njega: Josipa Gregov, Ivan Perković i Sara Erceg.

 

 

Natalija Šnidarić