Erasmus Projekt:„Do boljih kompetencija kroz stručnu praksu u Irskoj“

Objavio/la Mato Crnčević, Pon, 16/04/2018 - 10:27

Erasmus + Agencija za mobilnost i programe EU

 Projekt:„Do boljih kompetencija kroz stručnu praksu u Irskoj“

 

Glavni cilj sudjelovanja u programu Erasmus + Agencije za mobilnost i programe EU, „Do boljih kompetencija kroz stručnu praksu u Irskoj“, bio jestjecanje novih spoznaja i vještinaza 22 učenika Škole za medicinske sestre Mlinarska te 2 nastavnikau pratnji.

Učenici su mobilnošću u Irskoj odradili 80 sati praktičnog rada i ostvarili 3 ECVET boda. Znanje i vještine koje su pokazali u obavljanju dodijeljenih poslova, te želja i volja za daljnjim radom i usavršavanjem prepoznata je od strane svih irskih mentora koji su radili s našim učenicima. Učenici suocijenjeni najvišim ocjenama.

Tijekom provedbe ovog Projekta učenici su stekli nove spoznaje s područja sestrinske prakse, dobili certifikat o provedenoj praksi u odabranim institucijama,a od velike koristi im je bio i susret s medicinskim sestrama i ostalim zdravstvenim kadrovima u Irskoj.

Imajući u vidu činjenicu da se hrvatske sestrinske udruge (HKMS, HUMS) mnogo puta pozivaju na pozitivne primjere sestrinske prakse u Irskoj učenicima i nastavnicima naše Škole, bilo je zanimljivo vidjeti način rada kao i tehnološka dostignuća i komunikacijske vještine te ih usporediti s hrvatskom sestrinskom praksom.

Smještaj u obiteljima pokazao se vrlo pozitivnim kako zbog dodatnog vježbanja engleskog jezika tako i upoznavanja irske kulture i tradicije. Poznato je da odlazak u sredine koje su kulturološki i jezično različite, te tehnološki naprednije, motivirana dodatno učenje, napredovanje u profesionalnom razvoju i pridonosi samopouzdanju učenika.

Učenici su tijekom stručne prakse u Irskoj popunjavali Dnevnik rada (eng. Student Log)koji je na kraju ocijenjen od strane irskih mentora.

Neke zanimljivosti o Republici Irskoj

Irci su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti.Najčešće se govori o klimi koja je oceanska, prosječne temperature od 10 – 15 °C. Često pada slaba kiša, nose se kabanice, a ne kišobrani, zbog relativno jakog vjetra koji često puše.Zimi je prosječna temperatura oko 5°C, ljeti oko 20 °C.Padalina, vjerovali ili ne, u Dublinu ima manje nego u Zagrebu kako kažu službeni podaci. Snijeg je rijetkost, ali je padao baš u vrijeme našeg boravka.

Prvo što primijetite u Dublinu, glavnom gradu, je prelijepa arhitektura. Niske kuće u nizu, svaka s drugačijom bojom vrata. Šarena vrata su i zaštitni znak grada.

Kroz grad teče rijekaLiffey sa svojim brojnim mostovima od kojih je najpoznatiji Liffey Bridge, u narodu znan kao Ha’penny Bridge, a ime je dobio po cijeni prijašnje mostarine od pola penija koju je svatko plaćao ako je htio prijeći s jedne strane rijeke na drugu.

Glavne znamenitosti Dublina su najpoznatije irsko sveučilišteTrinity College koje je osnovala kraljica Elizabeta I. u 16. stoljeću. Cijeli kompleks sveučilišta je monumentalan. Najveće blago sveučilišta predstavlja drevna knjiga Book of Kells, rukopis za kojeg se pretpostavlja da potječe iz 800. godine nakon Krista.Duga soba je dio stare knjižnice gdje se nalazi ogromna kolekcija masivnih knjiga poredana na duple police, popraćena skulpturama velikih mislilaca svijeta, od Demostena do Shakespearea.

Nezaobilazne atrakcije su i Dublin castle, Guinnessstorehouse, St Stephen’s green park, KilmainhamGaol zatvor, nacionalni muzeji I galerije kao i Temple bar.

Katedrala Sv. Patrika iz 12. stoljeća koja je poznata i kao narodna katedrala, posvećena je njezinom svecu zaštitniku koji je djetelinom s tri lista objašnjavao simboliku Svetog Trojstva te ju na taj način i učinio glavnom irskom ikonom.

Nacionalni praznika, Dan sv. Patrika (eng. SaintPatrick's Day)17. ožujka, bio je u vrijeme našeg boravka, te smo sudjelovali u mimohodu, što je svima bilo nezaboravno iskustvo.

Zanimljivo je spomenuti da nije dopušteno hodati (a kamoli voziti) i telefonirati, ako vam zazvoni telefon trebate stati sa strane i odgovoriti na poziv, u protivnom slijede visoke novčane kazne.

Od prirodnih znamenitosti posjetili smo Klifove Mohera (eng. Cliffs of Moher)200 metara visoke strme litice koje se protežu na oko 8 kilometara uz obalu Atlantskog oceana, a spadaju među najljepše i najimpresivnije prirodne znamenitosti Irske te svojom moćnom pojavom i dimenzijama kod posjetitelja pobuđuju u isto vrijeme i divljenje i strahopoštovanje.