EDUKATIVNA RADIONICA „Promocija aktivnog starenja“

Objavio/la Mato Crnčević, Sri, 07/03/2018 - 13:43

                                          EDUKATIVNA RADIONICA „Promocija aktivnog starenja“

                                                         Dom Park – Lašćinska ulica

 

Dana 19.2.2017, bili smo u posjeti domu Park u Lašćinskoj ulici. Tamo nas je dočekala socijalna radnica koja nas je upoznala s korisnicima Doma. Podijelili smo se u dvije skupine i svaka je sa manjom grupicom korisnika održala predavanje pod naslovom Promocija aktivnog starenja. U početku su bili šutljivi no kako je vrijeme odmicalo opustili su se i podijelili s nama puno zanimljivih priča iz vlastitog života na koji način su njihovi roditelji njima liječili bolesna stanja uz primjenu prirodnih lijekova. Drago mi je što smo dio slobodnog  vremena proveli sa korisnicima i razmijenili iskustva u očuvanju zdravlja.

    I.J.

 

EDUKATIVNA RADIONICA „Promocija aktivnog starenja“

                                                     Dom Park – Ivanićgradska ulica

 

Dana 27.02.2018., posjetili smo Dom za stare i nemoćne ljude “Park”. Imali smo predavanje na temu “Promocija aktivnog starenja”. Kada smo tamo stigli, uljudno su nas dočekali i lijepo prihvatili naše predavanje.  Predavali smo  im o tome što i kako bi trebali provoditi svoje slobodno vrijeme i čime se baviti, ali kroz predavanje i interakciju s korisnicima shvatili smo da oni već imaju te dobre navike i to nas je zaista oduševilo.

Također, nakon predavanja smo popričali s korisnica doma. Upoznali smo gospođu koja je davno prije pohađala našu školu, te je voljela svoj posao. Također smo upoznali korisnika koji voli svirati i u svojim osamdesetima, te je aktivni član domskog zbora.

No, ono što nas je najviše oduševilo jeste činjenica da se dvoje ljudi tamo zaljubilo. Naime, njih dvoje su se davno prije upoznali, radili su zajedno. Ona se udala, on se oženio. Umrla je njegova žena, ali i njezin muž. Došli su u starački dom i ponovo se sreli. Najzanimljivije od cijele njihove priče jeste to da ona ima Parkinsonovu bolest i da joj on pomaže oko svega! Nije li to lijepo? Na kraju krajeva, naše pitanje glasi:

 - Da možete pročitati knjigu o životu, biste li pročitali kraj i saznali kako će vaše ovozemaljsko putovanje završiti?

Iskreno, mi ne, jer baš ta neizvjesnostt u kojoj ne znamo što će nam se dogoditi sutra, tjera nas da živimo punim plućima.

                                                                                                                                                        T.M.