DAN ŠKOLE

Objavio/la Natalija Šnidarić, Sat, 12/05/2018 - 06:24

Dan škole

    Međunarodni dan sestrinstva 12. 5. ujedno je Dan škole nas u Mlinarskoj, no kako ove godine pada na subotu, odlučili smo ga obilježiti Otvorenim vratima 10. 5. 2018. u četvrtak.

    Kao i svake godine, ovaj dan učenici s radošću iščekuju jer sa svojim nastavnicima i mentorima pripremaju mnogobrojne radionice i aktivnosti koje su presjek svega onoga što se tijekom cijele školske godine događalo u i izvan škole.

    Posebno bismo istaknuli da su nas na Otvorenim vratima posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Marija Petković koji su došli sa časnom sestrom Patricijom Jurić. Naši učenici 3. razreda kod njih imaju praksu s mentoricom Marijom El Aklouk pa su ovom prigodom bili naši gosti.

    I još smo imali goste iz OŠ Vrbovec jer je naš Volonterski klub (mentorica Elvira Tahiri) s njima tijekom godine imao suradnju pa su nam s gospođom ravnateljicom Edinom Operta, kolegama i svojim učenicima bili dragi gosti.

    Evo što smo sve danas u našoj dragoj Mlinarskoj upriličili, prezentirali, demonstrirali.

 1. Erasmusprogram koji su prezentirali učenici 4-ih razreda koji su ove godine bili u Irskoj pod mentorstvom Ivice Matića i Jasne Ivasić.
 2. Radionicu iz Kirurške njege pripremila je Beata Teresa Galinec, a naši su učenici viših razreda pokazivali učenicima nižih razreda i gostima instrumente, sterilne setove i demonstrirali previjanje kirurške rane.
 3. Antigona, učenici 1-ih razreda uprizorili su prema svojoj interpretaciji dramu Antigona pod vodstvom Marije Gazzari.
 4. Higijena, učenici viših razreda održali su predavanje i demonstraciju pod vodstvom Ljiljane Broz o endokrinim disruptorima i njihovom štetnom djelovanju na zdravlje  u plastici, kozmetici, metalu i hrani.
 5. Mentalno zdravlje, učenici viših razreda održali su predavanje i radionicu na temu mentalnog zdravlja koje je ključ našeg stanja dobrobiti za sebe i druge pod vodstvom mentorice Ines Štivić.
 6. Sociologija, učenici 4-ih razreda su nas upoznali s bitnim organizacijama u sestrinstvu, vezano za njihovu daljnju edukaciju, napredovanje i informiranje u struci, a to su HUMS (Hrvatska udruga medicinskih sestara) i ICN (Međunarodno vijeće medicinskih sestara), mentorica Sanda Franković. Priredili su i film pod nazivom Profesionalna kultura.
 7. Metodika zdravstvenog odgoja, učenici 5-ih razreda s mentoricom Ivanom Zrinjan upoznali su nas na simptome dijabetesa te održali radionicu vezanu uz prehranu dijabetičara. Mjerili su krvni šećer.
 8. Volonterski klub, posebno su dočekali učenike OŠ Vrbovec u dvorištu škole, ponudili ih grickalicama i slasticama, pokazali im što su sve radili tijekom godine (prikupljanje donacija za sklonište životinja u Dumovcu, donacija za djecu bez roditeljske skrbi u Nazorovoj, donacija za trgovinu namirnica koju koriste beskućnici, a nalazi se  u Sigetu…). Imaju nekoliko voditeljica, a to su Elvira Tahiri, Nataša Jandjik Jošić i Mila Strpić.
 9. Dijetetika, učenici viših razreda  pod vodstvom Anke Savić održali su nekoliko radionica na teme:
  1. pretilost kod djece
  2. prehrana kod djece sa ADHD-om
  3. alergeni u hrani
  4. pića i napici
 10. Kemija i biokemija, učenici 1-ih razreda pod vodstvom Jordanke Semren održali su dvije radionice i demonstracije na teme:
  1. ekološka sredstva za čišćenje
  2. biljna kozmetika

Izradili su ,pored navedenih sredstava i kozmetike, i prigodne letke s informativnim sadržajima.

 1. Biologija, učenici 2-ih razreda priredili su nekoliko radionica pod vodstvom Jagode Buble Skroza na teme i igre:
  1. mikroskopiranje
  2. osmosmjerka (pojmovi vezani uz cijanobakterije)
  3. mitoza u trokutu
  4. igrajmo domino
  5. odredi skriveni ugljikohidrat
 2. Hitni medicinski postupci, učenici 4.c razreda pod vodstvom Sandre Samošćanec  demonstrirali su u dvorištu škole sljedeće:
  1. protokol SSSABC
  2. KPR reanimacija
  3. zaustavljanje krvarenja i imobilizacija
 3. Opća njega(prva smjena), u kućici gdje se održavaju vježbe u našoj školi, učenici 3.a i 3.c razreda pod vodstvom Danijele Paškov i Anke Šabanović radili su sljedeće:
  1. mjerili vitalne funkcije (tlak, puls)
  2. davanje injekcija i otvaranje venskog puta (infuzija)
 4. Opća njega(druga smjena), voditeljica Jasminka Ban Grahovac slično je demonstrirala sa svojim učenicima u drugoj smjeni, a učenici su priredili i film o osobnoj higijeni.
 5. Zdravstvena njega zdravog djeteta i adolescenta(prva smjena), učenici 3.c razreda pod vodstvom Marije El Aklouk pokazali su nam:
  1. njega novorođenčeta, somatske (tjelesne) mjere djeteta
  2. čarobna pelena
  3. posljedice loše njege
  4. što radimo u jaslicama (djeca od 13 mjeseci do 3 godine)
 6. Zdravstvena njega zdravog djeteta(druga smjena), voditeljica Nevenka Troskot slično je demonstrirala sa svojim učenicima u drugoj smjeni.
 7. Učenički dom u Mlinarskojna koji smo posebno ponosni i koji je u sklopu naše škole. Učenice iz Doma su nam pokazale što su tijekom šk. god. sa svojim odgajateljicama radile i kakve su aktivnosti imale. Članovi su dramske skupine, a u Domu djeluje i likovna skupina, modni dizajn, botaničari te sportske skupine. Svake godine se prezentiraju na Domijadi. Ove su godine performansom Priče iz zagrebačkog tramvaja (mentorica Kristina Benko)  osvojile 1. mjesto u Gradu Zagrebu te su bile pozvane na  Državnu smotru  učeničkih domova u Rovinju osvojivši 2. mjesto.
 8. Kronične rane, učenici 4.c razreda s mentoricom Milicom Kljak demonstrirali su:
  1. što znaju o ranama i previjanje rana
  2. upoznavanje s kirurškim instrumentima
  3. slaganje sterilnih setova
  4. aseptični uvjeti rada
 9. Anatomija, učenici viših razreda zadavali su učenicima nižih razreda pitanja vezana uz anatomiju vodeći ih kroz igru sličnu Čovječe, ne ljuti se, a neka od pitanja su bila npr. Što su tetive?, Koji organ luči inzulin? i sl. Radionicu-igraonicu je pripremila Suzana Đanić, a pobjednici su dobili i prigodne darove.
 10. E-medica, učenici viših razreda pokazali su nam što su ove godine radili u sklopu projekta zdravstvenih škola u RH. Već 10 godina zaredom naša se škola prezentira u E-medici pod vodstvom pedagoginje Natalije Šnidarić. Mnogi su nastavnici i učenici tijekom proteklih godina sudjelovali u ovom projektu. Ove su godine snimili prigodni film o školi te imali predavanja i radionice na teme:
  1. Financijska pismenost - kartično poslovanje
  2. Alge – upotreba u kulinarstvu, farmakologiji i kozmetici
  3. Adipositas
  4. Ergonomija
  5. Nisam meta cigareta
 11. Školske sportske igre, najveseliji dio Dana škole svakako su bile ove igre u kojima je sudjelovalo 5 timova u nekoliko disciplina (mentorice Tanja Dornik, Marija Nekić i Sabina Stančić):
  1. jajovod (nošenje jaja preko školskog igrališta)
  2. skokni po Mlinarskoj (skakanje u vrećama)
  3. edem na tacni (nošenje vode u čaši)
  4. trakavica (provlačenje lopte među nogama do cilja)
  5. zračna embolija (balon između lica parova pa s njim do cilja)
   1. mjesto su osvojili učenici 5 .c,d
   2. mjesto su osvojili učenici 1. a,b
   3. mjesto su osvojili učenici 2. a,b

Naša ravnateljica Asja Jelaković uručila je učenicima pobjednicima medalje.

U zadnjoj disciplini potezanja konopca između nastavnika i učenika, pobijedili su, na opću radost i oduševljenje svih, naši dragi učenici.

Časna sestra Jasna Crnković zajedno s pripravnicom Ines Kovačić sve je radionice popratila fotografijama.

 

    Željela bih spomenuti i sve ostale nastavnike i djelatnike naše škole koji nisu imenovani, ali su sudjelovali u ovom važnom danu i učinili ga tako posebnim bilo da su vodili učenike po radionicama, pomagali u provedbi ili sjajili osmijesima zajedno s našim dragim učenicima i krasili našu školu.

 

    S ponosom zaključujem kako je rijetko koji dan igdje tako poseban i svečan, a opet radostan i razigran kao ovaj današnji u našoj školi u Mlinarskoj, a dokaz su gore navedene brojne radionice i igraonice u koje su svi nastavnici i učenici naše škole uključeni.  Uz profesionalni rad koji imamo s učenicima, trudimo se da i dvorište škole bude zeleno i puno cvijeća te da unutrašnjost škole bude ogledalo nas svih pa pazimo da su panoi urešeni i da školski hodnici učeničkim rukotvorinama i umotvorinama privlače pozornost.

    I za kraj dva citata s panoa i prigodne instalacije koje su napravili učenici drugih razreda s voditeljicom Meri Pupačić, a glase:  Školo, sretan ti tvoj dan! i Moja škola=ja.

 

    Ako ne dajemo sve od sebe za školu i ako sebe ne ugrađujemo u njene dane, možemo li reći da smo nastavnici i učenici? Naravno da ne. Jer, moja Mlinarska to sam ja i svi koji su ikada kročili i koje će ikada kročiti njom te u nju tkali svoje snove, dušu i znanje.

 

                                                                                                                   Meri Pupačić