11. SMOTRA "DANI E-MEDICA"

Objavio/la Natalija Šnidarić, Pet, 16/02/2018 - 11:15

Od 8. do 11. veljače 2018. godine, u Termama Tuhelj održana je 11. Smotra „Dani E-medica“, na kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici iz 34 škole Republike Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, s ukupno 27 učeničkih istraživačkih projekata. Prvi dan održavanja Smotre, u četvrtak, 8. veljače 2018., protekao je u predstavljanju škola sudionica te je u večernjim terminima održano svečano otvaranje 11. Smotre „Dani E-medica“. Škola za medicinske sestre Mlinarska predstavila se filmom pod nazivom Preživljavanje a reakcije sudionika govore nam da smo napravili „dobar posao“. U petak, 9. veljače 2018. godine, u 9.00 sati započele su prezentacije zajedničkih projekata učenika. Izlaganja i prezentacije odvijale su se u dva bloka, a u periodu pauze u jutarnjim satima održano je zajedničko fotografiranje svih sudionika. Prvoga dana prezentirano je 14 zajedničkih projekata, a nakon ručka odvijale su se sportske natjecateljske aktivnosti za učenike. Učenice 3a razreda, Valentina Gretić i Patricia Jozić prezentirale su projekt Alge – primjena u farmakologiji, kulinarstvu i kozmetici, Antonija Vincent i Marija Timko iz 4a razreda projekt Financijska pismenost 2 – kartično poslovanje kao i demonstraciju projekta Nisam meta cigareta.  Treći dan Smotre, u subotu 9. veljače 2018., nastavljene su prezentacije 13 zajedničkih projekata. Prikazani su filmovi i demonstriran je rad na projektu Ergonomija 2 – očuvanje zdravlja kralježnice, a učenici 4c razreda Patricia Zirdum i Gabrijel Džambo prezentirao je rad na projektu Adipositas. U poslijepodnevnim satima nastavljene su sportske natjecateljske aktivnosti za učenike, kao i prezentacija pružanja prve pomoći.

U nedjelju, 10. veljače 2018. godine, ujedno i posljednji četvrti dan održavanja 11. Smotre „Dani E-medica“ najavljeni su novi projekti za 2018./2019. godinu. Nakon igrokaza učenika Medicinske škole Šibenik, pod nazivom Vremena ljudi običaji, službeno ja zatvorena 11. Smotra i najavljeno je održavanje 12. Smotre „Dani E-medica“.

Mentori učenicima u ovogodišnjim projektima bile su nastavnice struke: Đurđica Stanešić, Marica Bakin Batnožić, Marija El Aklouk, Suzana Đanić i Sandra Samošćanec. Surađivali smo sa školama: Medicinskom školom Varaždina, Medicinskom školom Ante kuzmanića Zadar, Medicinskom školom „Draginja Nikšić“ Sremska Mitrovica, Ekonomskom-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, Pomorskom školom Zadar, Srednjom školom Bedekovčina, Školom za medicinske sestre Vrapče, Medicinskom školom Šibenik, Srednjom zdravstvenom i kemijskom školom Novo mesto i XI. gimnazijom. Tijekom rada na projektima realizirali smo ukupno 8 razmjena učenika, od toga 2 videokonferencije.

Donosimo i dojmove učenika sa Smotre.....

Jako mi je drago što sam imala prilike sudjelovati na 11. Danima E-medice i biti dijelom takvoga projekta koji potiče suradnju vršnjaka različitih smjerova obrazovanja i područja regije. Svidjele su mi se sve prezentacije i različitost obrađenih tema.

Patricia Zirdum

Jako sam zadovoljna što sam bila na Smotri. Lijepo sam se provela, dosta toga naučila iz prezentacija drugih učenika i stekla nova prijateljstva. Jako se radujem idućoj godini.

    Marija Timko

Na danima 11. Smotre E-medice 2018. godine u Termama Tuhelj,  doživjela sam jedno predivno iskustvo. U razdoblju od 8.-11. veljače upoznala sam puno divnih i mladih ljudi, iz različitih dijelova Hrvatske, iz BiH i Srbije s kojima sam se sprijateljila i s kojima sam i dalje ostala u kontaktu. Slušala sam mnogo zanimljivih i poučnih stvari na prezentacijama raznoraznih projekata i uživala gledajući koliko je truda uloženo u iste. Isto tako, bitno je spomenuti da je naš smještaj u hotelu 'Well' bio izuzetno ugodan i da sam zajedno sa svojim školskim prijateljima bila oduševljena i uživala u hrani i svim sadržajima koje nam je on pružao. Zadovoljna sam svime proživljenome za vrijeme Smotre i veselim se daljnim suradnjama s mojim mentoricama i odlasku u Terme Tuhelj na buduće dane E-medice!

 

Patricia Jozić

 

Na 11. Smotri E-medice bilo mi je predivno. Toliko sam se lijepo zabavila upoznala nove prijatelje i mnogo toga naucila od drugih projekata.

Valentina Gretić

Dojmovi se jos nisu do kraja slegli, no mogu reći da je ovo bilo iskustvo koje svakako treba ponoviti. Već imam par ideja za sljedeću godinu što se tiče predstavljanja škole i naših projekata, naravno ako budu izabrani. Drago mi je što sam imao priliku biti dio ovoga i radujem se daljnjoj suradnji.

Gabrijel Džambo

Nakon treće godine aktivnog sudjelovanja na Danima E-medice zaista mogu reći da je ovo vrlo poučno iskustvo. Osim rada na projektima i učenja, bilo je odlično i ove godine vidjeti već poznata lica te sklopiti nova prijateljstva. Vratila sam se sa puno pozitivnih i lijepih uspomena. 

Antonija Vincent